kentriki
Α

Ανεμοβλογιά

ΓΕΝΙΚΑ

Παιδική εξανθηματική ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται με επιδημίες κάθε 2-4 χρόνια. Οφείλεται στον ερπητοϊό της ανεμοβλογιάς, έρπητα ζωστήρα και είναι μια πολύ κοινή νόσος σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών, ενώ μέχρι την ηλικία των 15 τα περισσότερα παιδιά (90%) θα έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά. Όταν το άτομο προσβάλλεται για πρώτη φορά, νοσεί με τη γνωστή ανεμοβλογιά. Σε μερικούς ανθρώπους όμως που έχουν νοσήσει με ανεμοβλογιά ή έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν έχει καταφέρει ο οργανισμός τους να τον εξολοθρεύσει, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στις ρίζες των νεύρων κοντά στο νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο. Σε  αυτήν την κατάσταση μπορεί να παραμείνει για δεκαετίες και στο10% περίπου των ανθρώπων επαναδραστηριοποιείται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι μπορεί να εμφανιστεί ο έρπης ζωστήρας.

 Η ανεμοβλογιά είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια. Εμφανίζεται αρχικά με κόκκινο εξάνθημα κυρίως στην περιοχή του θώρακα, τη ράχη, το τριχωτό του κεφαλιού, το πρόσωπο το λαιμό και τα άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί και στα γεννητικά όργανα και το στόμα. Οι κόκκινες κηλίδες μετά από λίγες ώρες μετατρέπονται σε φυσαλίδες που περιέχουν στην αρχή διαφανές υγρό που στη συνέχεια γίνεται θολερό. Μετά απορροφάται και δημιουργούνται οι εφελκίδες (κάπαλα).Μετά από μερικές μέρες τα κάπαλα πέφτουν και αφήνουν ένα μικρό χρωματικό σημάδι που υποχωρεί κι αυτό μετά από κάποιο διάστημα. Το εξάνθημα προκαλεί κνησμό και πρέπει να αποφεύγεται από τον ασθενή η τάση να ξύνει τα εξανθήματα. Η ανεμοβλογιά έχει χρόνο επώασης 7-21 ημέρες. Η μεταδοτικότητα αρχίζει 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και 6-7 ημέρες μετά την αποξήρανση των εφελκίδων.

Οι επιπλοκές της ανεμοβλογιάς είναι σοβαρές αλλά ευτυχώς σπάνιες και με πολύ χαμηλή θνησιμότητα. Επιπλοκές μπορεί να είναι η μόλυνση των εξανθημάτων, η πνευμονία, σπάνια η εγκεφαλίτιδα και το σύνδρομο Reye. Περισσότερους κινδύνους όμως όταν προσβάλλονται από ανεμοβλογιά, διατρέχουν οι ενήλικες και τα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Επίσης κίνδυνος υπάρχει και για τις εγκύους γιατί ο ιός μπορεί να προκαλέσει στο έμβρυο το σύνδρομο της συγγενούς ανεμοβλογιάς το οποίο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Γι αυτό και συνιστάται έλεγχος στις γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη για να πιστοποιήσουν την ανοσία τους στον ιό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Αδιαθεσία, πυρετός, πονοκέφαλος
  • Εξάνθημα με έντονη φαγούρα που γεμίζουν υγρό και στη συνέχεια δημιουργούν εφελκίδες
  • Φυσαλίδες στο τριχωτό του κεφαλιού
  • Φυσαλίδες στους βλεννογόνους όπως μάτια, στόμα, γεννητικά όργανα.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ:

  • Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα
  • Αν στα συμπτώματα διαπιστώσετε δυσκαμψία στον αυχένα, υπνηλία ή λήθαργο. Κίνδυνος για εγκεφαλίτιδα
  • Αν ο ασθενής είναι ενήλικας ή σε κατάσταση εγκυμοσύνης
  • Αν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νόσου συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, σπασμοί, υπνηλία. Κίνδυνος για σύνδρομο Reye

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η ανεμοβλογιά οφείλεται στον ιό του έρπητα ζωστήρα και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, απευθείας επαφή με ρούχα, πετσέτες κ.λ.π.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λόγω της εξαιρετικής μεταδοτικότητας της ασθένειας, είναι χρήσιμο να κρατάτε τον ασθενή στο σπίτι για όλο το επικίνδυνο διάστημα που μπορεί να κολλήσει και άλλα άτομα.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Εκτός και αν υπάρξουν επιπλοκές, η ασθένεια θα κάνει τον κύκλο της με τη βοήθεια ίσως αντισταμινικών για τη μείωση της φαγούρας. Επίσης ενδείκνυται και δροσερό μπάνιο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Απαγορεύεται αυστηρά η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη συμβάλλει πολύ στην εκδήλωση του συνδρόμου Reye. Σε περίπτωση πυρετού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο η παρακεταμόλη. Ο γιατρός θα σας συστήσει προσεγμένη υγιεινή. Τα νύχια των χεριών πρέπει να είναι κομμένα και καθαρά για να αποφευχθούν μολύνσεις του εξανθήματος από το ξύσιμο.

Εμβόλιο: Το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς προλαμβάνει την εκδήλωση της νόσου σε ποσοστό 90%. Συνήθως συστήνεται να γίνεται από την ηλικία του ενός έτους και μετά ανάλογα με τις συμβουλές του παιδιάτρου σας. Δεν είναι ακόμα βέβαιο πως προστατεύει και από την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα αλλά έχει μειώσει πάρα πολύ τόσο την εκδήλωση της νόσου όσο και τη θνησιμότητα από αυτήν στις χώρες που χρησιμοποιείται.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πλύσεις με διάλυμα καλέντουλας και γκριντέλιας σε νερό, μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της φαγούρας. Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί επίσης να σας χορηγήσει φάρμακα για την καταπολέμηση της φαγούρας. Άλλα χρήσιμα όπλα για τον ίδιο σκοπό θεωρούνται η αμαμελίδα και η βρώμη. Πάντως για την περίπτωση εξανθήματος στο στόμα, μία μέθοδος ανακούφισης είναι οι γνωστές γαργάρες με αλατόνερο.


Located in: Α
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1