kentriki
Ι

Ιλαρά

ΓΕΝΙΚΑ

Η ιλαρά είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, που  μεταδίδεται με τον αέρα και συγκεκριμένα με τα σταγονίδια που εκπέμπει το άτομο που πάσχει και  προκαλείται από έναν ιό που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως προσβάλλει το δέρμα και το αναπνευστικό. Πρόκειται για τη πιο σοβαρή από τις παιδικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

 

Ωστόσο, μπορεί να μεταδοθεί και σε ενήλικες στην περίπτωση που δεν έχουν εκτεθεί ή εμβολιαστεί ποτέ στο παρελθόν. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν περάσει ιλαρά, είναι σχεδόν απίθανο να αρρωστήσουν ξανά απ’ αυτή. Η ιλαρά έχει υψηλό ποσοστό επιπλοκών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η πνευμονία, η ωτίτιδα και η εγκεφαλίτιδα, η οποία είναι πολύ σπάνια.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις πρώτες δύο περίπου εβδομάδες μετά την προσβολή του παιδιού από τον ιό, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στην πορεία η ιλαρά παρουσιάζεται σαν μια κοινή ρινοφαρυγγίτιδα με τα εξής συμπτώματα:

 • Βήχα, συνάχι, κόκκινα μάτια.
 • Πρήξιμο αδένων.
 • Υψηλό πυρετό.
 • Κοκκινίλες με διάσπαρτα άσπρα στίγματα στο εσωτερικό του στόματος.
 • Μικρά κόκκινα στίγματα αρχικά στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος των αυτιών που στη συνέχεια εξαπλώνονται σε ολόκληρο το σώμα και παρουσιάζονται μετά τις πρώτες 48 ώρες.
 • Ξεφλούδισμα επιδερμίδας.
 • Σωματική εξάντληση.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

 • Θεωρείτε ότι το παιδί σας έχει ιλαρά.
 • Όταν το παιδί σας έχει ιλαρά και ότι βήχας επιμένει ή επιδεινώνεται, διότι μπορεί να πρόκειται για πνευμονία.
 • Όταν το παιδί σας έχει ιλαρά και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης έντονη υπνηλία, ευερεθιστότητα και σπασμούς.
 • Όταν το παιδί σας έχει ιλαρά και συγχρόνως πονάει στα αυτιά, διότι μπορεί να έχει ωτίτιδα.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Η ιλαρά οφείλεται σε κάποιον ιό, που μεταδίδεται με τον αέρα και συγκεκριμένα με τα σταγονίδια που εκπέμπει το άτομο όταν βήχει ή φταρνίζεται.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει. Ο παιδίατρος όμως πρέπει να εξετάσει το παιδί για να βεβαιωθεί ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Συγκεκριμένα, επειδή η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ο γιατρός πρέπει να παρακολουθεί το παιδί. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε είναι να του δίνετε άφθονα υγρά ή κάποιο αντιπυρετικό και φυσικά να το κρατήσετε για αρκετές μέρες μακριά από το σχολείο του.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Προτείνεται:

 • Ξεκούραση στο κρεβάτι
 • Λήψη άφθονων υγρών
 • Ήπια διατροφή
 • Αποφυγή ασπιρίνης για τη μείωση του πυρετού.
 • Ένεση γ-αιμοσφαιρίνης, σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος δεν έχουν περάσει στο παρελθόν ιλαρά ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

Φυτοθεραπεία

 Αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πυρετού αποδεικνύονται κάποιες συνταγές από χιλιόφυλλο σε τσάι, νεπέτα ή φλαμουριά, καθώς επίσης η ευφρασία και το χαμομήλι για πλύσεις ματιών.

 

Ομοιοπαθητική

Συνιστάται το Aconitum όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδιο πυρετό και κόκκινα μάτια, η Belladonna, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ άκρων και κεφαλιού και η Pulsatilla, όταν ο πυρετός είναι χαμηλός και εκκρίνει παχιά κιτρινωπή ουσία από τα μάτια.

 

Οστεοπαθητική

Δοκιμάστε ελαφρές πιέσεις στην περιοχή του σπλήνα για περισσότερη παραγωγή λεμφοκυττάρων στο αίμα.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Συνιστάται ξεκούραση, λοσιόν καλαμίνης, απόσταγμα αμαμελίδας ή μαγειρική σόδα στο μπάνιο για ανακούφιση από τη φαγούρα, χρήση υγροποιητή για ανακούφιση από το βήχα και παρακεταμόλη για καταπολέμηση του πυρετού.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Πολλοί θεωρούν ότι είναι προτιμότερο για κάποιο παιδί να περάσει την ιλαρά προκειμένου να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρά να εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα εμβόλια είναι υποχρεωτικό να γίνονται για αποφυγή των σχολικών επιδημιών. Επειδή ο αρχικός εμβολιασμός (στην ηλικία των 15 μηνών περίπου) μπορεί να μην πιάσει, οι γιατροί συνιστούν τον επαναληπτικό εμβολιασμό του παιδιού όταν πάει στο σχολείο και το πιο κατάλληλο εμβόλιο είναι το τριπλό ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας MMR.

Located in: Ι
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1