Νοσηλεία στους ανασφάλιστους

adw
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να έχει υπογραφεί μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Για την περίθαλψή του ο ανασφάλιστος θα πρέπει να παίρνει πρώτα παραπεμπτικό από το πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας και με αυτό θα πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο της επιλογής του. Από εκεί και μετά, τριμερής επιτροπή θα εγκρίνει την εισαγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα, στην τακτική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το σύνολο των διοικητικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλη της χώρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι κάθε ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, θα μπορεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Προϋπόθεση θα είναι να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει σχετικό παραπεμπτικό για νοσηλεία από γιατρό του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο στη συνέχεια θα εγκρίνεται από τριμελή επιτροπή, που θα συγκροτείται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ με τη συμμετοχή του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Ιδρύματος και δύο γιατρούς ειδικότητας.

Οι υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ θα καταγράφουν το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών και θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μία αδικία, την οποία προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, αδικία η οποία τώρα διορθώνεται, καθώς δεν τιμά την Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας, η οποία να νιώθει αποκλεισμένη από τις υπηρεσίες υγείας».

Ανάλογη διαδικασία για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων επεξεργάζεται και ο ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται εντός στόχων του προϋπολογισμού τους μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στους διοικητικές ότι παρά τα όσα ακούγονται, η πολιτική του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί, με τελικό στόχο τη βελτίωση της περίθαλψης όλων των πολιτών.

Συνάντηση Χατζηδάκη-Γεωργιάδη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

SINTAGO

Το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συζητήσουν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας με την τρόικα.

Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο υπουργοί Κώστας Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν συνάντηση σε καλό κλίμα, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει από κοινού η συζήτηση με την τρόικα για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση πώλησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνεται στις συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη μείωση των τιμών, αλλά αποτελεί και πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακοποιών.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Υγείας τάσσεται κατά της πώλησης σκευασμάτων εκτός φαρμακείου. Υποστηρίζει ότι μπορούν να παραμείνουν στα φαρμακεία παυσίπονα, αναλγητικά, σιρόπια και άλλα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγησή τους, ωστόσο ζητά να σταματήσουν να είναι διατιμημένα, οπότε η τιμή πώλησής τους να καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες.

newsbeast.gr

ΕΟΠΥΥ: Απίστευτος όγκος περιττών εξετάσεων με ευθύνη των γιατρών

news

Ευθύνες στους γιατρούς «για την επί πολλά χρόνια περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων» επιρρίπτει η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ενδεικτικά, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2013 κόπηκαν 10.682.892 παραπεμπτικά, δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο κόπηκαν 9.335.388 παραπεμπτικά, ύψους 68.117.310 ευρώ.
«Το rebate (ποσό επιστροφής) και το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης), είναι αποτέλεσμα και ανάγκη που προέκυψαν από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των παραπεμπτικών. Εκτός εάν τα συλλογικά όργανα των γιατρών προτιμούν να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνει ότι rebate και clawback θα φύγουν από την ατζέντα, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της παραγωγής και της διανομής υπηρεσιών υγείας και κυρίως οι γιατροί, βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αποπληρωθεί, ενώ εκκρεμεί ένα μικρό μέρος (περίπου 14%), λόγω των πολλών οργανωτικών και διοικητικών προβλημάτων των κλάδων υγείας των ταμείων που λειτουργούσαν πριν τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και των αναγκαίων ελεγκτικών διαδικασιών που πρέπει να γίνουν για την διασφάλιση της νομιμότητας.

newsbeast.gr

«Στερούν από τους ασφαλισμένους τα φάρμακά τους»

dialisi

Σφοδρή επίθεση έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των φαρμάκων και τις συνταγογραφήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παίζουν με την υγεία των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΙΣΑ:

«Ακέραιη φέρουν την ευθύνη της ζωής των πολιτών οι κύριοι του ΕΟΠΥΥ που κόβουν από τους ασφαλισμένους τα φάρμακα τους.

Χρόνια ολόκληρα πλήρωναν το Ασφαλιστικό τους Ταμείο εκατομμύρια έλληνες πολίτες για να έχουν μια μέρα την περίθαλψη που χρειάζονται, για να έρθει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ να τους στερήσει και το πιο σημαντικό αγαθό που τους κρατάει στη ζωή: τα φάρμακα τους. Καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, χρόνια πάσχοντες, ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν θεραπείες υψηλού κόστους πετιούνται σήμερα στον Καιάδα γιατί οι θεράποντες γιατροί τους θα παρανομήσουν αν τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν!!!

Στις 17.01.2014 ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε νέο Δελτίο Τύπου, δημιουργώντας τρομερή σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς: Πρωτάκουστα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ακόμη μία φορά, με τον έναν προχειρολόγο διοικητή να ακολουθεί τον άλλον στον ΕΟΠΥΥ, αφού ΔΕΝ ρωτήθηκαν φυσικά γιατροί, για να «κοπούν» από τους χρόνιους ασθενείς και τους καρκινοπαθείς τα υψηλού κόστους μονοκλωνικά αντισώματα και βιολογικούς παράγοντες και να καταδικαστούν στις θεραπείες της δεκαετίας ’60 ή ακόμη και στην υποτροπή έως το θάνατο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προασπίζοντας τα συμφέροντα των γιατρών – μελών του αλλά και των ασθενών επισημαίνει τα εξής: Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 113429/2013 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’/3117/09.12.2013) - «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων», καθορίσθηκαν τα όρια της συνταγογράφησης των συμβεβλημένων γιατρών για το έτος 2014. Στις 07.01.2014 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 433 απόφαση Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, στηριζόμενη στην εξουσιοδοτική διάταξη της ως άνω Υ.Α. Πλην όμως η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟ που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο τεράστια σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς. Για τους λόγους αυτούς στις 14.01.2014 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 3457/14.01.2014 (ΦΕΚ Β΄/64/14.01.2014) Υπουργική Απόφαση, η οποία αντικατέστησε την προαναφερθείσα ΥΑ, ορίζοντας τα όρια συντογογραφίας για το 2014, καθαρίζονται ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο επιλεχθείς τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης των γιατρών είναι ο πλέον αδόκιμος. Από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ θα φέρει την ευθύνη της υποθεραπείας και της υποτροπής του ασθενή, διακυβεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ζωή των ασθενών.


Κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ, παίζετε κορόνα γράμματα ανθρώπινες ζωές στα χέρια σας, ανθρώπων που πλήρωσαν επί πολλά χρόνια της ζωής τους πλήρωσαν τα επιμέρους ταμεία του μεγάλου Οργανισμού που εσείς διοικείτε. Και όλους αυτούς τους χιλιάδες ασθενείς τους καταδικάζετε να μη μπορέσουν να πάρουν το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει, να διακόψουν τις θεραπείες τους και να διακινδυνέψουν την υποτροπή και την ίδια τη ζωή τους.

Τι να πούμε δε για τα ΑμεΑ, για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν υποκατάστασης με ενζυμικές θεραπείες, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους αιμοκαθαρόμενους; και αυτοί στον Καιάδα; Ποια είναι η πρόβλεψη σας για τη Δημόσια Υγεία, όταν κόβετε τις υψηλού κόστους θεραπείες από τους ασθενείς με AIDS και ηπατίτιδα C, οι οποίες κρατούν το νοσούντα πληθυσμό από τη μετάδοση των θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων;

Γνωρίζετε ότι με τη διακοπή όλων αυτών των ακριβών φαρμάκων από «τα πλαφόν των γιατρών» μένουν ακάλυπτοι οι οροθετικοί να μεταδίδουν σε όλο τον πληθυσμό και να κολλήσουν όλη την κοινότητα με τον ιό του HIV και της HBV;

Και αν τα γνωρίζετε όλα αυτά, γιατί δεν ανακαλείτε άμεσα τα άκαιρα, άκυρα και ανεφάρμοστο μέτρα που επιβάλλετε, με τα οποία «τινάζετε στον αέρα» την υγεία του ελληνικού λαού;

Δεν νοείται όμως οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων να επιρρίπτονται στους γιατρούς και να καλούνται οι τελευταίοι να πληρώνουν την δυσλειτουργία των συστημάτων, προκειμένου να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προειδοποιεί όλους τους αρμόδιους φορείς για την επικινδυνότητα της εφαρμογής των οριζομένων τόσο στην ΥΑ, όσο και στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και τονίζει την άμεση αναγκαιότητα ανάκλησής τους», αναφέρει ο ΙΣΑ.

newsbeast.gr

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομειακά απόβλητα

apovlita

Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων για την άμεση επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον υπουργό 'Αδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αποφασίσθηκε να αντιμετωπισθεί, σε πρώτη φάση, με τη βοήθεια των νοσοκομείων, το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να γίνει διαχωρισμός των ιατρικών αποβλήτων , που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.
Έτσι τα απορρίμματα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στα νοσοκομεία, θα μεταφερθούν με φορτηγά στους χώρους ταφής. Εκεί, κλιμάκια από τα νοσοκομεία υπό την επίβλεψη του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας θα διαχωρίσουν τα απλά απορρίμματα από τα επικίνδυνα.
Το υπουργείο Υγείας θέτει σε προτεραιότητα μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά.
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι τα νοσοκομεία θα εξοφλήσουν τα χρέη τους στον αποτεφρωτήρα, που ανέρχονται σε 4,5 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος». Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε πρώτο χρόνο άμεσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την καλή συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα βρούμε γρήγορα τον τρόπο να μην ξαναδημιουργηθεί».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Σγουρός ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την άμεση ανταπόκριση, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα τα οποία πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής και μπερδεύονται μαζί με τα αστικά. Ο κ. Σγουρός είπε ότι ο αποτεφρωτήρας είναι μια πάρα πολύ καλή μονάδα, από τις καλύτερες στην Ευρώπη και «δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε χρήματα, όπως πρόσφατα που δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουν από εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία».
Τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα πρέπει να πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα. Τα υπόλοιπα αστικά πρέπει να θάβονται, όπως θάβονται στο ΧΥΤΑ Φυλής, είπε ο κ. Σγουρός υπογραμμίζοντας ότι σήμερα μπαίνει μπροστά αυτό το σχέδιο.
«Δυστυχώς έπρεπε να προκύψει αυτό το πρόβλημα για να δούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσθέτοντας ότι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του δήμου, είναι πλήρως αμέτοχοι σε αυτή την ιστορία και γι αυτό αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες.
Τέλος ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους οδηγούς των απορριμματοφόρων του δήμου ότι δεν έχουν ευθύνη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κράτος να τους αφήσεις ακάλυπτους σε μία περιπέτεια.

newsbeast.gr

Συνεδριάζουν το μεσημέρι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

synedriazounΤο μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, τις οποίες συνεχίζουν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι σε συνεδρίασή της η Ολομέλεια των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, απευθύνει έκκληση στους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π. και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
«Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ιατρών δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία για την παρεμπόδιση χρήσιμων κοινωνικών υπηρεσιών» είπε ο κ. Κοντός.
Στον ΕΟΠΥΥ έχουν φτάσει καταγγελίες ασφαλισμένων ότι κάποιοι συμβεβλημένοι ιατροί δεν δέχονται επισκέψεις, ισχυριζόμενοι ότι έχει κλείσει ο αριθμός των ραντεβού. Ο Οργανισμός θα διερευνήσει κάθε καταγγελία ξεχωριστά και θα προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.

newsbeast.gr

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1