«Να σταματήσουν την επίσχεση οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών»

episxesi

Nα ανακαλέσουν την επίσχεση εργασίας, κάλεσε σήμερα τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ , ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θέλω με ψυχραιμία να τους καλέσω να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στους ασφαλισμένους μας και είναι παράνομη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο Υγείας ελπίζει ότι μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου που έχει εγκαινιάσει, θα βρεθεί λύση στα πράγματι μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους μέτρα τα οποία δημιουργούν προβλήματα σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσει τη στάση του», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Υγείας.

Διακόπτονται οι συμβάσεις 59 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να διακοπούν οι συμβάσεις 59 ιατρών με τον Οργανισμό για τέσσερις μήνες και παράλληλα να σταματήσει η πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

«Πρόκειται για ένα μέρος από τους ογδόντα επτά ιατρούς που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα μέσα από στατιστική επεξεργασία για προκλητή ζήτηση και για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Ο ΕΟΠΥΥ κάνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι από εδώ και πέρα το σύστημα λειτουργεί με συγκεκριμένους διαφανείς κανόνες και αρχές», δήλωσε σήμερα για την απόφαση αυτή ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας.

newsbeast.gr

Τριακόσιες χιλιάδες άτομα πάσχουν από ψωρίαση στην Ελλάδα

psoriasi

Στις τριακόσιες χιλιάδες ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει ψωρίαση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη αυτοάνοση δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στους πάσχοντες από ψωρίαση, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να "ωριμάσουν" και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις λεγόμενες ψωριασικές «πλάκες». Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής, ενώ περίπου το 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου 2013) στοχεύοντας στην κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου, μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και με σύνθημα: «Οι πληροφορίες μεταδίδονται η Ψωρίαση όχι!», το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ» θα βρίσκεται σήμερα (29/10) στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό (9.00-16.00). Η παρουσία του ΚΑΛΥΨΩ στη Θεσσαλονίκη, θα ολοκληρωθεί με ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 18.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1).

newsbeast.gr

«Υγειονομική "βόμβα’" οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία»

nosokomia

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «κατεδαφίζονται στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων», τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί, «πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα», υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά παρατηρείται τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε υπολογίζονται πάνω από 7.000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν, τα τρία τελευταία χρόνια.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Βέροιας, λόγω υποστελέχωσης, κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο νοσοκομείο Κατερίνης η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών, στο νοσοκομείο Μαγνησίας έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική και το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα έμειναν με έναν γιατρό, στη Λάρισα κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Αγγειοχειρουργική κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, στη Χαλκίδα η Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έδωσε εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας.

Εκρηκτικά κενά, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, υπάρχουν και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ρόδου, Κιλκίς, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Λήμνου, Νάξου, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Καρύστου, Κυθήρων, Χίου, Σύρου, Λέρου, Χανίων, Σερρών, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας, Έδεσσας, Δράμας, Θήβας, Πάτμου, Τήνου, Τζια, Πάρου, Κω, Σκοπέλου και Ικαρίας.

Ο κ. Βαρνάβας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σχετικά με τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

«Την αστυνομία την κάλεσε ο υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές ζητούσαν να μην έρθει αστυνομία στο νοσοκομείο, ενώ η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ ξέσπασε σε κλάματα όταν ο υπουργός Υγείας της είπε στο τηλέφωνο να συνεχίσει τον έλεγχο για να μην διατάξει την απόλυσή της.

Ο κ. Γεωργόπουλος κατήγγειλε ότι οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αρνήθηκαν να καταγράψουν τα προβλήματα του νοσοκομείου, ακόμη και το γεγονός ότι «στο νοσοκομείο οι φυσιολογικοί τοκετοί πραγματοποιούνται μέσα στον θάλαμο νοσηλείας της μαιευτικής κλινικής», όπως είπε.

«Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ είναι διάτρητα», είπε ο κ. Βαρνάβας, καθώς «εκδίδονται κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ενώ οι έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το Σώμα δεν είναι αξιόπιστοι, αφού οι επιθεωρητές εκτελούν μόνο διατεταγμένη υπηρεσία».

Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβας, απέστειλε σήμερα ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για τις απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη «να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και να προβεί σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

newsbeast.gr

Μεγαλύτερη επιβάρυνση ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ για φάρμακα

farmaka akriva

Από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων όταν επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Έως σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν συμμετοχή 25% αν εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή. Αν όμως επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωναν τη συμμετοχή του 25% συν το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, από τη Δευτέρα καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.

Η απόφαση πάντως δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης» σημειώνει ο ΙΣΑ.


Αναστάτωση έχει προκληθεί από το πρωί στα φαρμακεία με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να πάρουν τη θεραπεία τους. Από σήμερα, Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι που δεν επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο πληρώνουν το σύνολο της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής και όχι το 50% που ίσχυε μέχρι χθες.

Ειδικότερα, για αγορά ενός πρωτότυπου φαρμάκου που δεν έχει χάσει την πατέντα του και ως εκ τούτου δεν έχει γενόσημα (αντίγραφα) ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο τη συμμετοχή του. Αν όμως ο γιατρός του τού έχει γράψει φάρμακο, ακόμη και γενόσημο, το οποίο δεν είναι το φθηνότερο, τότε ο ασθενής - ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ καλείται να καλύψει εξ ολοκλήρου τη διαφορά (προκύπτει από τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενόσημου και του φαρμάκου που του έχει γράψει ο γιατρός του, είτε είναι ακριβότερο γενόσημο είτε πρωτότυπο). Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουν και τη συμμετοχή τους.

Από το πρωί γιατροί και φαρμακοποιοί είναι αποδέκτες καταγγελιών και διαμαρτυριών ασθενών που καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη θεραπεία τους.

Σημειώνεται ότι μέτρο αυτό είχε εξεταστεί από την περίοδο που αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Μάριος Σαλμάς. Τότε δεν είχε εφαρμοστεί μετά τη διαπίστωση της τότε ηγεσίας του υπουργείου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνταν να καταβάλουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Μελέτησαν αρκετά σενάρια και κατέληξαν σε αυτό που ίσχυε μέχρι χθες, δηλαδή να καταβάλλει ο ασφαλισμένος το 50% της διαφοράς και το υπόλοιπο 50% ο ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική θα έχει μειωμένη συμμετοχή στην αγορά του (12,5% από 25%).

tovima.gr

«Το 70% των φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι γενόσημα»

genosima

«Έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε όλοι σελίδα και οι γιατροί. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα χωροφύλακα σε κάθε ιατρείο», τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην αύξηση για τη συμμετοχή που ισχύει από χθες κατά την αγορά πρωτότυπων φαρμάκων. «Στο θέμα των γενοσήμων ξεκαθαρίστηκαν όλα. Όλοι μας θα πάμε στο νοσοκομείο για να γίνουμε καλά. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο γενόσημα. Το 70% των φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι γενόσημα. Πώς γίνεται να μη μας κάνουν όταν είμαστε έξω;», είπε προσθέτοντας: «Η θεραπευτική αγωγή θα δίνεται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Τόνισε όμως ότι «γιατρός που επιμένει σε συγκεκριμένο φάρμακο, είναι ύποπτος».

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, ο οποίος επισήμανε: «Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του και ψάχνονται λύσεις και επιβαρύνεται ο ασθενής. Τον καταλαβαίνω τον υπουργό. Υπάρχει διαφορετική σχέση γιατρού ασθενή», είπε. Πάντως, μεταξύ των δύο επικράτησε και μία κόντρα για το θέμα, την οποία θέλησε να σταματήσει ο Γιώργος Παπαδάκης.

newsbeast.gr

Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές

fisiko

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 στο υπουργείο Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διαμαρτύρεται για την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Υγείας που εξοντώνει, όπως αναφέρει, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους.

Από Δευτέρα, μάλιστα, ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι θα τεθεί ένα τέλος στις ««δωρεάν» θεραπείες στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι φυσικοθεραπευτές χαρακτηρίζουν αδιανόητη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, για μείωση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας από τα 70 εκ. ευρώ στα 49 εκ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%.

newsbeast.gr

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1