«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να στηριχθεί για να μην πέσει»

georgiadis

Για τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 με τα 25 ευρώ πληρωμή για την εισαγωγή στα νοσοκομεία καθώς και το 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο τρία φάρμακα ανά συνταγή. Και είπε ότι οι ασθενείς που πηγαίνουν συχνά στους γιατρούς, παίρνουν και δίμηνες και τρίμηνες συνταγές. «Το ένα ευρώ στη συνταγή είναι ένα δίκαιο μέτρο γιατί και ο ΕΟΠΥΥ από κάπου πρέπει να πληρώνεται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: «Το ένα ευρώ είναι με τη λογική ότι πληρώνει ο χρήστης. Ένα ευρώ είναι αυτό».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «τα χρήματα θα τα αποδίδουν οι φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΥΥ». Και πρόσθεσε: «Είμαι τελείως βέβαιος ότι οι φαρμακοποιοί μας δεν θα θελήσουν να ανοίξουν νέα προβλήματα χρηματοδοτήσεως του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να στηριχθεί για να μην πέσει. Γιατί αν πέσει, θα μας πλακώσει όλους».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «την ψήφιση των συγκεκριμένων νόμων την επιβάλλει η ανάγκη ότι δεν έχουμε λεφτά. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε λεφτά, δεν είναι η τρόικα». Και είπε ότι «τη φράση από εκλεγμένο βουλευτή του κοινοβουλίου “δεν ήξερα τι ψήφιζα” προσωπικά δεν τη δέχομαι. Δεν έχω ακούσει τον κ. Κακλαμάνη να λέει κάτι τέτοιο. Θα ήταν σχεδόν κωμικό ένας βουλευτής να λέει ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

newsbeast.gr

Μπαίνει λουκέτο στα πολυϊατρεία

louketo

Μετά το εισιτήριο «φωτιά» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, από το 2014 έρχεται λουκέτο, με προσταγή τρόικας, στις 400 υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπου προσφεύγουν μεταξύ άλλων χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στα χέρια του το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας στα θέματα υγείας Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν καταπιάστηκε με το καυτό θέμα των πολυϊατρείων και με το εάν ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αποτελεί μόνο αγοραστή υπηρεσιών ή να παραμείνει και πάροχος, ωστόσο αναμένεται σύντομα και δεύτερο πόρισμα που υποστηρίζει την πρόταση της Task Force για κλείσιμο των υγειονομικών δομών του Οργανισμού. Έως το Νοέμβριο ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να έχει λάβει το εν λόγω πόρισμα.

Ο υπουργός, όταν θα έχει και τα δύο πορίσματα, θα πρέπει να κάνει τις δικές του προτάσεις και αλλαγές, ώστε να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό μια ενιαία πρόταση, με στόχο έως το τέλος του έτους να λειτουργήσει ο νέος ΕΟΠΥΥ.

newsbeast.gr

Νέες τιμές στα φάρμακα

farmaka

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης της νέας θετικής λίστας για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής και την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που ισχύει από σήμερα.

Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, όπως και 1.223 σκευάσματα νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013.

Ο θετικός κατάλογος με τα φάρμακα περιέχει νέες δραστικά μειωμένες τιμές αποζημίωσης των σκευασμάτων που φθάνουν το 43% σε σχέση με το παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι αν οι ασθενείς επιλέξουν να αγοράσουν πρωτότυπο φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή έως τη λιανική τιμή του προϊόντος. Αντίθετα εάν επιλέξουν γενόσημο θα πληρώνουν το μισό της συμμετοχής δηλαδή 12,5% από 25% με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

newsbeast.gr

Σε λίστα αναμονής 40 ασθενείς την ημέρα για ένα κρεβάτι στην Εντατική

krevatia

Σε άτυπη λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπαίνουν καθημερινά 40 ασθενείς στο λεκανοπέδιο Αττικής, καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ), καθώς, όπως υποστηρίζει, λόγω έλλειψης προσωπικού, παραμένουν κλειστά, 200 έτοιμα εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ, αριθμός ρεκόρ από την αρχή λειτουργίας των κλινών ΜΕΘ την τελευταία 25ετία.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο και τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς.

Σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Αυτές οι κλίνες, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, αποτελούν τη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» για τα βαριά περιστατικά στην ώρα της ανάγκης.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε - με βάση τα διεθνή στάνταρ - οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 - 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων και να λειτουργούν με 4 νοσηλευτές ανά μία κλίνη. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές και αυτή τι στιγμή υπηρετούν μόνο 155. Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «με πολύ χειρότερες αναλογίες λειτουργούν οι ΜΕΘ στον πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος για τα ταμεία και τα νοικοκυριά είναι αντιστρόφως δυσβάσταχτο με τις υποδομές τους».

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί αναφέρουν ότι «αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά, δραματικές εκκλήσεις συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, να μεταφερθεί ο άνθρωπός τους σε δημόσιο νοσοκομείο, γιατί έχουν εξαντληθεί οικονομικά».

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς, όπως υποστηρίζει προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση.

newsbeast.gr

Υπογραφή ΚΥΑ για αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση θεραπευτηρίων

kya

«Φιλοδοξούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στην Ελλάδα ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ για την αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας».

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε εντατικά για τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η συστηματική διεξαγωγή και εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, με παράλληλη ενδυνάμωση των απαιτούμενων μηχανισμών, θα διασφαλίσει την αναβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με μειωμένο κόστος.»

Όσον αφορά την ΚΥΑ, η οποία έχει αποσταλεί και στον συναρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απαλλάσσονται, πλέον, από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σειρά εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές. Στο εξής, οι εν λόγω εγκαταστάσεις λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους, με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά εκατοντάδες νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια με 50 έως και 300 κλίνες.

newsbeast.gr

Χωρίς αιφνιδιασμούς οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

efnidiasmoi

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας σε σημερινή συνάντηση με το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, για τις αλλαγές στον Οργανισμό, αναφέροντας ότι στόχος του υπουργείου είναι μία ισχυρή, δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Μπέζας επανέλαβε, ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και θα προέλθουν αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει και μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά τη λειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου θα προβλεφθεί σχετική διάταξη προκειμένου να καταστεί δυνατή η προμήθεια αντιδραστηρίων.

newsbeast.gr

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1