Στάση εργασίας αύριο στα νοσοκομεία

stasi ergasias

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας μετά την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και δίνουν ραντεβού στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας.
«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, ούτε ένα νοσοκομείο κλειστό» λένε οι εργαζόμενοι, ζητώντας να μη γίνει καμία απόλυση και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε ακόμα να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

newsbeast.gr

Δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

exetasis dorean

Δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής προσφέρει η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Περιστερίου και Χαϊδαρίου.

Όσοι δημότες επιθυμούν, μπορούν να εξεταστούν δωρεάν στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του «Αττικού» Νοσοκομείου-Αγγειολογικό Εργαστήριο 5ος όροφος, ώρα 15.00-17.00, τηλ.: 210-5831552 / 210-5831484.

Ειδικότερα, κάθε Δευτέρα θα εξετάζονται οι δημότες της Αγίας Βαρβάρας, κάθε Τρίτη οι δημότες του Αιγάλεω, κάθε Τετάρτη οι δημότες του Περιστερίου και κάθε Πέμπτη οι δημότες του Χαϊδαρίου.

Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να είναι άνδρες άνω των 65 ετών ή γυναίκες άνω των 70 ετών, δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι πιο συχνή η εμφάνιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και σύμφωνα με τους ειδικούς εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται χειρουργικά με πολύ καλά αποτελέσματα.

newsbeast.gr

Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας κινητικότητα και αλλαγή χρήσης

sxedio

Τον πλήρη σχεδιασμό για την κινητικότητα και την αλλαγή χρήσης σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Τα περισσότερα νοσοκομεία αναβαθμίζονται, και δεν κλείνουν, ενώ δεν θα γίνει καμία απόλυση, τόνισε ο υπουργός, σε σημερινή του ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, έκανε σαφές ότι στον δικό του τομέα αφορά 1.618 εργαζομένους από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση, αλλά και 210 γιατρούς του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τα όσα λέγονται, δεν θα γίνει καμία απόλυση, εκτός από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά ή εκκρεμούν εις βάρος πειθαρχικές υποθέσεις».
Προχώρησε μάλιστα περισσότερο, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβα, περί απολύσεων στην Υγεία. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν ξέρω τι θα πράξει, αν δεν γίνουν απολύσεις ... θα παραιτηθεί;» σχολίασε ο υπουργός.
Για το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας, έκανε γνωστό ότι αύριο υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας και ότι στις 13 Αυγούστου ξεκινά η αξιολόγηση των εργαζομένων από τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από δύο υπαλλήλους τους υπουργείου Υγείας και έναν του ΑΣΕΠ. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 21 Αυγούστου και στις 23 θα αναρτηθεί ονομαστικός κατάλογος. Μία ημέρα μετά τις 24 Αυγούστου και έως τέλος του μηνός «οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιλέξουν και οι επιλογές τους θα γίνουν σεβαστές» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.
Ο κ. Γεωργιάδης έκρινε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις για την αλλαγή του χαραχτήρα αρκετών νοσοκομείων, καθώς, όπως είπε, τα νοσοκομεία αυτά «όχι μόνο δεν κλείνουν, όπως λένε κάποιοι ορμώμενοι από κομματικά κριτήρια, αλλά αναβαθμίζονται με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Είπε ακόμη ότι οι καταλήψεις στα νοσοκομεία υποκινούνται από εξωνοσοκομειακά κέντρα και επισήμανε ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις, που παρεμποδίζουν την λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να καταλάβουν ότι διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα εν μέσω κινητικότητας, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγησή τους.
Τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση είναι: Στην Αττική, η Πολυκλινική, το νοσοκομείο «Πατησίων», το Αμ. Φλέμινγκ, το Σπηλιοπούλειο και το Αγ. Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη το Λοιμωδών, των Ειδικών Παθήσεων, το Νοσημάτων Θώρακος και η Παναγία στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα το τελευταίο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το ΔΣ του ιδρύματος έχει αποφασίσει να μη δώσει ενοίκιο περισσότερα από 150.000 ευρώ στη Euromedica απ΄ όπου ενοικιάζει το κτίριο, παρότι η εταιρεία ζητά 360.000 ευρώ, απόφαση την οποία θα στηρίξει, ακόμα κι αν -όπως είπε- χρειαστεί να φέρει το θέμα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, για την αλλαγή χρήσης των νοσοκομείων, το προσωπικό του ΓΝ Πατησίων προτείνεται να ενισχύσει κυρίως τις δομές του νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι» και του «Παμμακάριστος».
Το ΓΝ Πατησίων στεγάζεται σε δύο κτίρια, ένα ιδιόκτητο και ένα μισθωμένο. Το ιδιόκτητο μπορεί να δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει ανάγκες του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ενσωματώθηκαν πολυάριθμες ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες του Παραρτήματος Καυτατζόλγου (πρώην 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ).
Ειδικότερα, προτείνεται η λειτουργία των εξής υπηρεσιών:
α) Των εξωτερικών ιατρείων του Παραρτήματος Καυτατζόγλου και πιο συγκεκριμένα τη λειτουργία Παθολογικού, Καρδιολογικού, Διαιτολογικού, και Χειρουργικού εξωτερικού Ιατρείου.
β) Της Μονάδας Λιθοτριψίας.
γ) Των υπηρεσιών ιματισμού και καθαριότητας, καθώς και του αρχείου των νοσοκομείων αυτών.
δ) Της λειτουργίας νέων εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου.
Το συγκρότημα της Πολυκλινικής προτείνεται να μετατραπεί σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό να στεγάσει επιπλέον μία Καρδιολογική Μονάδα (ήδη διαθέτει μονάδα εμφραγμάτων) και μία Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας. Επιπλέον, η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως. Θα υποστηρίζεται, δε, με προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) από τον «Ευαγγελισμό».
Επιπλέον, ήδη, έχει μεταφερθεί και συγχωνευθεί στο Θριάσειο η Ουρολογική Κλινική της Πολυκλινικής.
Ακόμη, προτείνεται η μεταφορά των κάτωθι τμημάτων και μονάδων:
1. Παθολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό. Λειτουργία Τμήματος Παθολογικού/ Αποθεραπείας, υποστηρικτική στον Ευαγγελισμό.
2. Ενδοκρινολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Λαϊκό.
3. Γαστρεντερολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Θριάσειο.
4. Νευρολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Τζάννειο.
5. Καρδιολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό.
Λειτουργία Καρδιολογικής Μονάδας, υποστηρικτική στον Ευαγγελισμό.
6. Γενικό Χειρουργικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό.
7. Οφθαλμολογικό: μεταφορά στο Λαϊκό.
8. ΩΡΛ: μεταφορά στον Ευαγγελισμό.
9. Διαβητολογικό Κέντρο: μεταφορά στον Ευαγγελισμό
10. Αναισθησιολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό.
11. Μικροβιολογικό - Βιοχημικό - Αιματολογικό εργαστήριο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού.
12. Ακτινολογικό Τμήμα: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού.
13. Φαρμακείο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού και συν-λειτουργία με τον ΕΟΠΥΥ.
14. Αιμοδοσία: έχει ήδη ενοποιηθεί με την αντίστοιχη του Ευαγγελισμού.
15. Γυναικολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό.
Για το ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» προτείνεται:
1. Η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας (Palliative Care - Hospice), καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία.
2. Η δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία.
3. Η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (One stop) για έκδοση πιστοποιητικών.
Για το ΑΜ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ προτείνεται να ενισχυθεί ο βόρειος άξονας της Αττικής με τη δημιουργία μιας ομάδας νοσοκομείων (hospital trust) με τη διασύνδεση των νοσοκομείων Σισμανόγλειο - Φλέμιγκ - Παίδων Πεντέλης, με την ταυτόχρονη αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου Φλέμιγκ από Γενικό Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο Αποκατάστασης.
Το ΓΝΑ Αμαλία Φλέμιγκ αποτελεί νοσοκομείο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ παρέχει και εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Προτείνεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας.
Η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής:
1. Λειτουργία Τμημάτων στα πλαίσια υποστήριξης του Σισμανογλείου.
2. Δημιουργία Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας (one day clinic).
3. Λειτουργία Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.
4. Λειτουργία Μονάδα Αποκατάστασης.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Παθολογικό Τμήμα: Συγχώνευση των Α' και Β' Παθολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα.
- Καρδιολογικό Τμήμα: Συγχώνευση των Α' και Β' Καρδιολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα.
- Καρδιολογική Μονάδα: διατήρηση υφιστάμενης.
- Ορθοπεδικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ).
- Οφθαλμολογικό Τμήμα: μεταφορά στο ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι».
- Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας: διατήρηση υφιστάμενης στο Α. Φλέμινγκ.
- Κέντρο Νεφρικής Υποστήριξης: διατήρηση στο Α. Φλέμινγκ
- Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
- Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
- Ενδοκρινολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο.
- Πνευμονολογικό Τμήμα: μεταφορά στο ΓΟΝΚ.
- Εργαστηριακός Τομέας: συγχώνευση και συν-λειτουργία με τον αντίστοιχο του Σισμανογλείου.
- Ακτινολογικό Τμήμα- Μονάδα Αξονικής Τομογραφίας: διατήρηση στο Α. Φλέμινγκ.
- Μονάδα Ενδοσκοπήσεων: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ).
- Ουρολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ).
Μεταφορά- συγχώνευση με Σισμανόγλειο:
- ΩΡΛ Τμήμα.
- Αιμοδοσία: συγχώνευση με αιμοδοσία Σισμανογλείου.
- Νεφρολογικό Τμήμα.
- Μονάδα Ενδοσοκομειακών Λοιμώξεων: συγχώνευση με αντίστοιχη του Σισμανογλείου.
- Διοικητικές- Οικονομικές- Τεχνικές Υπηρεσίες: συγχώνευση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Σισμανογλείου.
Για το ΓΝ Δυτικής Αττικής «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», προτείνεται:
Η πλήρης ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων. Η λειτουργία τους θα γίνεται σε δύο βάρδιες.
- Η Α΄ και Β΄ Παθολογική, η Καρδιολογική, η Μονάδα Εντατικής και η Νεφρολογική ενοποιούνται σε μια Παθολογική κλινική με καρδιολογική μονάδα.
- Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει και ενισχύεται για να μπορεί να καλύψει 6 επιπλέον ασθενείς την ημέρα.
- Η Αιματολογική κλινική παραμένει στην Αγία Βαρβάρα.
- Η Αιμοδοσία παραμένει στην Αγία Βαρβάρα.
- Η Α΄ και Β΄ Χειρουργικές, η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινική μεταφέρονται στο ΓΝ Νίκαιας.
- Το Μικροβιολογικό τμήμα παραμένει στην Αγία Βαρβάρα.
- Το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα παραμένει στην Αγία Βαρβάρα.
- Η Αναισθησιολογική κλινική μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας.
- Η Κλινική Επ. Λοιμώξεων μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας.
- Η Παιδοψυχιατρική κλινική μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας.
- Το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας.
- Το τμήμα φυσιοθεραπείας παραμένει στην Αγία Βαρβάρα.
- Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας παραμένει και εντάσσεται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας.
- Οι ψυχολόγοι παραμένουν και εντάσσονται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας.
Θα δημιουργηθεί Μονάδα Ανακουφιστικής θεραπείας η οποία θα περιλαμβάνει:
- Μονάδα Κατ οίκον Νοσηλείας.
- Ημερήσια Νοσηλεία.
- Ιατρείο Πόνου.
- Η δημιουργία Μονάδας χρόνιων παθήσεων η οποία θα είναι ενταγμένη και θα λειτουργεί με το προσωπικό της κλινικής του Παθολογικού τομέα.
- Το Ηπατολογικό Κέντρο (θα αναβαθμιστεί με ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Αττικής).
- Η δημιουργία Οδοντιατρικής μονάδας και ολοκληρωμένου οδοντοτεχνικού τμήματος τα οποία θα στελεχωθούν σε δεύτερο χρόνο από προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας.
Αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για την μεταστέγαση της 2ης ΥΠΕ με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 110.000 ευρώ/ έτος
Αξιοποίηση μέρους του ακινήτου μέσω της παραχώρησης του στον ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία πολυϊατρείου με όλες τις ειδικότητες.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, προτείνεται από τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας η ενίσχυση νοσοκομείων της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της.
Προτείνεται:
- Η μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».
- Η μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».
- Η μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»- παράρτημα «Παναγία» 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».
Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).
Ο στόχος της 4ης ΥΠΕ, στον άξονα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα είναι η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και η αύξηση παροχής υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα.

newsbeast.gr

«Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας»

oxi emporo

Την κυβέρνηση που με «τρόπο ανάλγητο και κυνικό και αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους επιχειρεί να κλείσει τα νοσοκομεία Αγ. Βαρβάρας και Πατησίων» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
«Τα νοσοκομεία αυτά, όπως και τα άλλα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγχωνεύσει ή να κλείσει, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να ενισχυθούν με το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό, διοικητικό, ιατρικό και παραϊατρικό, να αναπτύξουν τμήματα και μονάδες που τους λείπουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών και του Λεκανοπεδίου γενικότερα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα να ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εναντιωθούν στο κλείσιμο των συγκεκριμένων νοσοκομείων, όπως και κάθε άλλου νοσοκομείου που η κυβέρνηση κλείνει, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για το κεφάλαιο και η υγεία να αποτελέσει χώρο επενδύσεων και κερδών για το κεφάλαιο.
Μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία να απαιτήσουν να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας. Να καταργηθούν τα χαράτσια στα νοσοκομεία και η ιδιωτική υγεία. Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλο το λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

newsbeast.gr

Εξόφληση 708 εκατ. ευρώ από ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Αυγούστου

exoflisi

Το διάλογο με τους γιατρούς της Αθήνας άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κατά την σημερινή του επίσκεψη στα γραφεία του ΙΣΑ.

Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης, του ΕΟΠΥΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τέθηκαν από το Δ.Σ του ΙΣΑ τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η δυσλειτουργία του Φορέα στον ιατρικό κόσμο και στους ασθενείς και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ:

Ετέθη το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση του γιατρούς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί 108 εκατ. ευρώ σε 9.000 γιατρούς (οφειλές του ΟΠΑΔ) ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου πρόκειται να δοθούν σε παρόχους 600 εκατ. ευρώ εκ των όποιων ένα μέρος θα διατεθεί στον ιατρικό κόσμο.

Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παρόχων στις πληρωμές των οφειλών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συμβασιούχων γιατρών .Η μείωση του αριθμού τους κατά 10% που αποτελεί δέσμευση στο μνημόνιο θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις.

Έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΙΣΑ σχετικά με την ανάγκη να συγκροτήσει ο ΕΟΠΥΥ το δικό του σώμα γιατρών για το κλινικό έλεγχο των παρόχων.

Δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΙΣΑ για κλιμακωτό Clow back στους εργαστηριακούς γιατρούς.
Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν τα πολυατρεία του ΕΟΠΥΥ .Ο κ. Κοντός διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της task force και ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να παραμείνει και πάροχος .Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο μόλις το 4% του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε στις δομές του Φορέα. Πρόκειται να ενισχυθούν τα πολυιατρεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αξιοποίηση του έμψυχου υλικού τους και ανασυγκρότηση των μονάδων με την συνένωσή τους όπου είναι απαραίτητο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης έθεσε το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών και ο κ. Κοντός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για την φαρμακευτική και νοσηλευτική τους κάλυψη καθώς και το θέμα της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην πιο ευαίσθητη ομάδα των ασθενών.

«Για την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση του ΙΣΑ για τη διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια »,τόνισε ο κ.Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του ΙΣΑ και ζήτησε την συνδρομή του στα κρίσιμα ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία στου Φορέα.

newsbeast.gr

Κόντρα υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς

kontra

Κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών έχει ξεσπάσει με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές στην Υγεία.
Ενόψει λοιπόν των αλλαγών αυτών μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» ο υπουργός Υγείας ο οποίος συνομίλησε ζωντανά με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ. Η κ. Ματίνα Παγώνη του επισήμανε ότι «εάν κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία, θα πάθουν “έμφραγμα” τα μεγάλα».
Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι «Δεν θα αιφνιδιάσω κανέναν. Δεν θα κάνω τίποτα εν κρυπτώ. Το αντίθετο μάλιστα. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για διάλογο. Εξάλλου διακοπές δεν θα πάω».
Και πρόσθεσε ότι: «Θα αποσυμφορήσουμε τα μεγάλα νοσοκομεία μεταφέροντας τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς στα μικρά. Πρέπει στο νοσοκομείο να καταλήγουν άνθρωποι που πράγματι έχουν ανάγκη νοσοκομείου», είπε. Και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό κάποιοι να καταλήγουν στα κέντρα υγείας αστικού τύπου για να μπορούν οι βαριάς μορφής ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πάντως ανέφερε: «Δε θέλουμε να λέτε ότι υπερβάλλει το προσωπικό και τη νύχτα να στέλνει το Σώμα Επιθεωρητών. Να μιλάμε με την πραγματικότητα. Αν σεβόμασταν το ιατρικό σώμα, δεν θα το κάναμε αυτό. Να βοηθήσουμε θέλουμε παρά το ότι η συνάντηση ήταν επεισοδιακή».

newsbeast.gr

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1