«Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος»

georgiadisΤις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο κλινικός έλεγχος, αρχικά σε ιδιωτικές κλινικές και σταδιακά και στα νοσοκομεία τους ΕΣΥ, με τους ιδίους όρους, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση τους προς τους δημοσιογράφους.

Ο έλεγχος θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και θα έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης που αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ταμείου της Εθνικής Τράπεζας, όπου καταγράφηκε σημαντική μείωση των εξόδων όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Η εφαρμογή του μέτρου και στα δημόσια νοσοκομεία ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ενώ έγινε σαφές ότι, ακόμη και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ αν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης. Ο τρόπος επιστροφής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Όπως είπε επίσης σήμερα ο υπουργός Υγείας, με άμεσες διαδικασίες θα προχωρήσει ο αναπροσανατολισμός νοσοκομείων, δηλαδή η αλλαγή του χαρακτήρα τους και του ρόλου τους. Το σχέδιο θα ξεκινήσει από την 1η και 2η ΥΠΕ (Αττική) και περιλαμβάνει την αλλαγή χαρακτήρα 6 νοσοκομείων (μετατροπή σε αστικού τύπου κέντρα υγείας), καθώς και τη μετακίνηση των εργαζομένων που θα προκύψουν ως πλεονάζον προσωπικό, σε άλλες υγειονομικές δομές όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος. «Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον προσωπικό και τους πόρους για το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε. Στις μετακινήσεις θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν π.χ. ως νοσηλευτές και σήμερα ασκούν καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου. Αυτοί θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.

Άλλη δεξαμενή ενίσχυσης με προσωπικό των υγειονομικών δομών είναι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν από το υπουργείο Παιδείας. Και γι’ αυτούς ετοιμάζεται δεύτερο σχέδιο υποδοχής τους.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έως το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τόσο για την αλλαγή του χαρακτήρα νοσοκομείων όσο και για την κινητικότητα των υπαλλήλων. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν αλλά ούτε και θα καθυστερήσουμε», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας μελετά το υπουργείο Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πολύ σύντομα θα έχει έτοιμο ανάλογο σχέδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στο σχεδιασμό εξετάζεται και το ενδεχόμενο ένταξης και των Κέντρων Υγείας.

Όπως έγινε επίσης σήμερα γνωστό, μέχρι το τέλος του μήνα θα τιμολογηθούν όλα τα γενόσημα φάρμακα με επιπλέον έκπτωση 5% και θα ξεκινήσει η σταδιακή ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στη λίστα. Όσον αφορά στα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), αυτά θα μπορούν να πωλούνται στο Διαδίκτυο μόνο από όσους έχουν άδεια φαρμακοποιού.

Η απελευθέρωση της τιμής τους και ο χώρος διάθεσής τους βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου από την τρόικα.

newsbeast.gr

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

koinoupi

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Αττική, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια κέντρα αιμοδοσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου και στην οποία συμμετείχαν η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνος Ευσταθίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, η κ. Μακρή ενημερώθηκε ότι, από το περασμένο φθινόπωρο, είχε διαμορφωθεί από το υπουργείο Υγείας ακριβές σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την πρόληψη των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω εντομοκτονιών, με ευθύνη των τριών συναρμοδίων υπουργείων, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων και ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κουνουποκτονιών, στη βάση επιδημιολογικών και εντομολογικών δεδομένων, ενώ εκδόθηκαν και λεπτομερείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων.

«Το υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μακρή, προσθέτοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι πολίτες.

newsbeast.gr

Συνεργασία για την υγειονομική διάταξη Λοβέρδου ζητεί το υπουργείο Υγείας

loverdos

Ξεκίνησε ο διάλογος για την επίμαχη υγειονομική διάταξη Λοβέρδου, η οποία έδινε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για μεταδιδόμενα νοσήματα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δίχως τη συγκατάθεση του εξεταζόμενου.

Τη διάταξη είχε καταργήσει η τέως υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, και επανέφερε ο σημερινός υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιαδης. Η επαναφορά της έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εκπρόσωποι οργανώσεων για τον HIV και τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν σήμερα συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή. Σήμερα συνεδρίασε και ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας για την άμεση έκδοση νέας υγειονομικής διάταξης, η οποία θα καλύπτει τυχόν κενά, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της προηγούμενης.

«Επιθυμία μας είναι, μέσα από έναν αποτελεσματικό, ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας να αντιμετωπίζει πλήρως τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μακρή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μακρή έκανε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει τη συνεργασία με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που θα οριστούν από τα κόμματά τους, για την πληρέστερη ενημέρωση και συμμετοχή στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, αλλά και για την επανεξέταση και επικαιροποίηση του νόμου, που ισχύει για τους οίκους ανοχής.

newsbeast.gr

Ιδιώτες στον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

dapanes

Εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες σχεδιάζει να εγκαταστήσει το υπουργείο Υγείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στόχος η συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και η αποφυγή οριζόντιων περικοπών παροχών ή αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές εταιρείες, που στελεχώνονται από γιατρούς, θα ελέγχουν με βάση πρωτόκολλα θεραπείας εάν είναι απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στους ασθενείς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σχετικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το τεράστιο έλλειμμά του.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αποφασισμένος και θα προχωρήσει στην ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο να σταματήσει την αιμορραγία του συστήματος, αλλά και να δημιουργήσει την υποδομή για τη συγκράτηση του κόστους υγείας, χωρίς να καταφύγει σε οριζόντιες περικοπές και υποβάθμιση των παροχών.

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται την τελευταία δωδεκαετία από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας κατά 24% τις ιατρικές δαπάνες.

newsbeast.gr

Διορθώθηκε το ηχογραφημένο μήνυμα για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

diorthothike

Διορθώθηκε, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, το ηχογραφημένο μήνυμα κρατήσεων για ιατρικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μην χρεώνονται αδικαιολόγητα.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έγινε αποδέκτης παραπόνων από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι όταν καλούσαν σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες προκειμένου να κλείσουν ιατρικά ραντεβού, δεν ενημερώνονταν από το ηχογραφημένο μήνυμα ότι η υπηρεσία δεν παρέχεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι όταν συνδέονταν με υπάλληλο εξυπηρέτησης, αυτός απλά τους ενημέρωνε ότι θα πρέπει να ξανακαλέσουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, και ως εκ τούτου χρεώνονταν χωρίς να έχουν εξυπηρετηθεί.

Μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η «ΟΤΕ Α.Ε.- E-VALUE Α.Ε.» προέβη σε τροποποίηση του μηνύματος. «Μήνυμα χωρίς χρέωση 14784. Για ραντεβού καλέστε τις εργάσιμες ημέρες 07:00 με 19:00. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, παρακαλώ περιμένετε. 0,98 ευρώ ανά κλήση ανεξαρτήτου διάρκειας».

newsbeast.gr

Επιστήμονες προωθούν τη δημιουργία τράπεζας για τη νόσο Αλτσχάιμερ

altsxaimer

Τη δημιουργία μιας τράπεζας για τη νόσο Αλτσχάιμερ προωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Μόνο που στην τράπεζα αυτή δεν θα καταθέτονται χρήματα, αλλά νευρολογικά βιολογικά υλικά τα οποία θα μελετώνται προκειμένου να βρεθούν τρόποι πρόληψης ή και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία προς το παρόν παραμένει ανίατη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιοτράπεζα στην οποία θα φυλάσσονται δείγματα αίματος, ούρων, γενετικού υλικού, εγκεφαλονωτιαίων υγρών και εγκεφαλικού ιστού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βιοτράπεζα υπάρχει άτυπα και προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να λειτουργήσει, πριν περίπου δυο μήνες, κατατέθηκε για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ένα πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας.

«Εμείς στη Θεσσαλονίκη ήδη από το 1995 πήραμε τον πρώτο εγκέφαλο από μία νοσηλεύτρια η οποία είχε δωρίσει τα όργανά της. Η γυναίκα αυτή είχε διαταραχές του λόγου χωρίς όμως να έχει πάθει εγκεφαλικό. Σήμερα έχουμε περίπου 10 εγκεφάλους, μεταξύ των οποίων της μητέρας μου και της θείας μου, που τους είχαμε εξετάσει πολύ καλά και έχουμε όλο το ιστορικό τους. Εκτός από αυτό όμως έχουμε 1500 δείγματα DNA-RNA, ανάλογα δείγματα αίματος, δείγματα ούρων από κάποιους ασθενείς και εγκεφαλονωτιαία υγρά. Τώρα προσπαθούμε να το οργανώσουμε και καταθέσαμε ένα πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε τη βιοτράπεζα σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας, οι οποίες συλλέγουν υλικό. Σε πρώτη φάση η κάθε νευρολογική κλινική αποθηκεύει το υλικό στο δικό της χώρο και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Ο σκοπός είναι να μαζέψουμε όλα αυτά τα υλικά για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να προφυλάξουμε ή και να θεραπεύσουμε την νόσο» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη.

Όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες για ενεργό γήρανση» η κ Τσολάκη τόνισε ότι η νόσος εξακολουθεί να παραμένει ανίατη ενώ άκαρπες απέβησαν οι τελευταίες κλινικές μελέτες διάρκειας 5 χρόνων των Johnson & Johnson, Pfizer και Eli Lilly για δύο φάρμακα με σκοπό την εξαφάνιση του β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που ενοχοποιείται για τη νόσο. Επίσης το Μάιο του 2013 η Baxter International INC ανακοίνωσε ότι δεν πέτυχε τους στόχους της η φάση ΙΙΙ της κλινικής μελέτης της ανοσοσφαρίνης στην ήπιας και μέσης βαρύτητας νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα οι επιστήμονες εξετάζουν μήπως εκείνο που πρέπει να απομακρυνθεί από τον εγκέφαλο είναι το πεπτίδιο η αμυλίνη και όχι το β αμυλοειδές.

Η Ελλάδα μετά τη Γερμανία και την Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών (24%). «Οι άνθρωποι που είναι σήμερα 55-60 ετών υπολογίζουμε ότι αν είναι υγιείς θα ζήσουν μέχρι τα 90-95. Στην ηλικία όμως των 90-95 ετών ο επιπολασμός της άνοιας είναι 32,1% στις γυναίκες και 32,25& στους άντρες» ανέφερε η κ. Τσολάκη.

Επειδή τα φάρμακα δεν θεραπεύουν αλλά απλώς καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην πρόληψη είτε μέσω της μεσογειακής δίαιτας σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση, είτε μέσω της φυσικής και νοητικής άσκησης.

«Το μόνο καινούριο που έχουμε είναι διαδερμικό αυτοκόλλητο με δραστική ουσία τη ριβαστιγμίνη, που κυκλοφορεί σε 9,5 mg και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ενισχυμένη μορφή των 13,3 mg, με το οποίο καθυστερούμε την εξέλιξη της λειτουργικότητας της νόσου. Αυτό είναι το μόνο που επιτυγχάνουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε να πετύχουμε. Επίσης ένα καινούργιο φάρμακο, το οποίο ουσιαστικά είναι μία φαρμακευτική τροφή, που περιέχει ουριδίνη, ωμέγα3 λιπαρά οξέα, χολίνη φωσφολιπίδια βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, αποτελεί την νέα διατροφική προσέγγιση που στοχοποιεί την απώλεια των συνάψεων του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι αυτό βελτιώνει τη μνήμη ασθενών με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ μετά από 24 εβδομάδες χρήσης, έχει πολύ θετικό προφίλ ασφάλειας και πολύ καλή συμμόρφωση» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

newsbeast.gr

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1