kentriki
Χ

Χλαμύδια

 

ΓΕΝΙΚΑ

Τα χλαμύδια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydia trachomatis και μεταδίδεται μέσω κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής συνουσίας με άτομο που είναι μολυσμένο. Καθώς η λοίμωξη δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να έχετε μολυνθεί και να μην το έχετε καταλάβει.

Το καλό είναι ότι η μόλυνση από χλαμύδια θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει έτσι φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες και επιδιδυμίτιδα στους άνδρες, ασθένειες εξίσου σοβαρές. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου οδηγεί συχνά σε σχηματισμό συμφύσεων στις σάλπιγγες και κατά συνέπεια σε απόφραξή τους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στειρότητας ή εξωμήτριο κύηση.

Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, διότι τα χλαμύδια σχετίζονται ορισμένες φορές με προβλήματα εγκυμοσύνης, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός ή η έκτοπη κύηση. Πολλά είναι μάλιστα τα νεογνά που γεννιούνται με επιπεφυκίτιδα ή πνευμονία, γεγονός που οφείλεται στη μόλυνση των μητέρων τους με χλαμύδια.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Γυναίκες:

•Διαυγής ή ελαφρώς υποκίτρινη έκκριση από τον κόλπο.

•Κολπική αιμορραγία εκτός της περιόδου ή μετά από τη σεξουαλική επαφή

•Ερεθισμός του τραχήλου

•Πόνος στην κοιλιά

•Ναυτία

•Πυρετός

•Πόνος κατά τη συνουσία

 

Άνδρες:

•Διαυγές ή ελαφρώς υποκίτρινο έκκριμα από το πέος

•Συχνουρία

•Κάψιμο ή κνησμός κατά τη διάρκεια της ούρησης

•Κοκκινίλα στην κορυφή του πέους

•Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•Παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

•Είστε γυναίκα και παρουσιάσετε υψηλό πυρετό σε συνδυασμό με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. (μπορεί να πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και στειρότητα).

 

ΑΙΤΙΕΣ

Οι λοιμώξεις από τα χλαμύδια προκαλούνται από τα βακτήρια Chlamydia trachomatis και μεταδίδονται μέσω κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής σεξουαλικής επαφής με άτομο που είναι μολυσμένο. Μπορούν επίσης να μεταδοθούν στο νεογέννητο από το γεννητικό σωλήνα, ενώ πιο σπάνια υπάρχει περίπτωση μετάδοσής τους μέσω των χεριών στα μάτια.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Για το λόγο ότι μπορεί να επέλθει σύγχυση με τη γονόρροια ή άλλες  παρεμφερείς καταστάσεις, για τη διάγνωση των λοιμώξεων από χλαμύδια απαιτείται η διεξαγωγή μικροσκοπικής εξέτασης των υγρών ή ουρολογικών εξετάσεων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η θεραπεία των λοιμώξεων από χλαμύδια έγκειται συνήθως σε χορήγηση αντιβιοτικών, όπως είναι για παράδειγμα η ερυθρομυκίνη, η τετρακυκλίνη ή οι σουλφοναμίδες. Σε περίπτωση που τα χλαμύδια έχουν εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, χορηγούνται ισχυρές δόσεις δοξυκυκλίνης, κεφοξιτίνης ή διαφόρων άλλων αντιβιοτικών που παράγονται από την πενικιλίνη.

Λάβετε υπόψη σας ότι κρίνεται απαραίτητο να ολοκληρώσετε τη θεραπευτική αγωγή, ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν άμεσα. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις μία ή δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε εκ νέου το γιατρό σας.

Φροντίστε, τέλος να ενημερώσετε τον ή την ερωτική σας σύντροφο ότι πάσχετε από τη νόσο, έτσι ώστε να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις και να ακολουθήσει στη συνέχεια την κατάλληλη θεραπεία.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας δε μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τις συμβατικές, γι’ αυτό και πάντα έπονται ή εφαρμόζονται παράλληλα μ’ αυτές. Ο στόχος τους είναι να μειώσουν τα συμπτώματα και να επισπεύσουν τη θεραπεία και ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

•Φυτοθεραπεία: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρίζα από μαχόνια ή ύδραστι είτε σε μορφή κάψουλας είτε σε μορφή βάμματος, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνακόλουθα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων λοιμώξεων.

•Σημεία πίεσης: δοκιμάστε να κάνετε μασάζ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα αυτή στο πάνω τμήμα του ποδιού μεταξύ μεγάλου και δεύτερου δακτύλου ή στην περιοχή πάνω από το γόνατο στην εσωτερική πλευρά του μηρού.

•Κινέζικα βότανα: η κλασική συνταγή περιλαμβάνει κάποιο σκεύασμα από κινέζικη δακτυλίδα ή κινέζικη αγγελική (ντονγκ κουάι).

•Διατροφή:καλό είναι να προβείτε σε αποτοξίνωση του οργανισμού σας πίνοντας χυμό από σέλινο, μαϊντανό και αγγούρι και λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Για να προφυλάξετε τέλος τη χλωρίδα του εντέρου σας μετά από τη λήψη των αντιβιοτικών, φροντίστε να τρώτε γιαούρτι με ζωντανή καλλιέργεια Lactobacillus acidophilus.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία:

•Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά την σεξουαλική σας επαφή.

•Φροντίστε να κάνετε τακτικό έλεγχο για ύπαρξη χλαμυδίων στον οργανισμό σας, ειδικά εάν είστε γυναίκα ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Located in: Χ
Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1