Πρέπει να «ρουφήξουμε» το δηλητήριο από κάποιον που τσιμπήθηκε από φίδι;

dagoma fidiou

Όταν πηγαίνουμε στην εξοχή όλοι ενημερωνόμαστε για το πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν ατυχήματα που μπορούν να συμβούν, όπως π.χ. το τσίμπημα από φίδι, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να ρουφήξουμε το δηλητήριο και να δέσουμε το σημείο. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για το άτομο που μπορεί να το επιχειρήσει, αφού το δηλητήριο τότε εισέρχεται στο δικό του κυκλοφορικό και ακόμα πιο γρήγορα αν έχει κάποια πληγή στο στόμα του. Η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι η άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο γιατί ούτε η διάνοιξη της πληγής με μαχαίρι μπορεί να βοηθήσει.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την ακτινοβολία των κινητών;

aktinovolia

Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά. Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι φορείς αποθαρρύνουν τα παιδιά από τη χρήση τους. Και αυτό γιατί τα παιδιά, δηλαδή αυτά που είναι στην ηλικία των 15 με 16, όπου ξεκινά περίπου η ευρεία χρήση των κινητών έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής σε σχέση με τους ανθρώπους που άρχισαν σε μεγαλύτερη ηλικία να τα χρησιμοποιούν και έτσι δεν ξέρουμε αν σε αυτά τα παιδιά εμφανιστούν αργότερα προβλήματα υγείας.

Είναι απαραίτητο να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα;

boutsisma

Μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο να βουρτίσουμε τα δόντια μας καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε από αυτά τα υπολείμματα των τροφών που δημιουργούν βακτηρίδια. Αν μαζί με το βούρτισμα χρησιμοποιείται και οδονικό νήμα τότε θα προστατέψετε τα δόντα σας και από την δημιουργία πλάκας η οποία μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να δημιουργήσει γενικότερα προβήματα στην υγειηνή του στόματος.

Ποιες διατροφικές διαταραχές υπάρχουν και γιατί χτυπούν κυρίως τους εφήβους;

diatrofikes diat

Εκτός από τη νευρική ανορεξία, που ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν και άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η παχυσαρκία. Αυτές οι διαταραχές εμφανίζονται πιο συχνά σε εφήβους και γενικά σε άτομα μικρής ηλικίας λόγω κυρίως του ότι είναι πιο επιρρεπείς στα μηνύματα των Μ.Μ.Ε. Η ανορεξία, η βουλιμία και παχυσαρκία πέρα από διαστρεβλωμένη σχέση με το φαγητό δείχνουν και μια διαστρεβλωμένη σχέση με το άτομο που πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες, συχνά, παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και απαισιόδοξη εικόνα για τον εαυτό τους. Γι’ αυτό το λόγο και σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται από κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Αν τρίζουμε τα δάχτυλά μας θα πάθουμε αρθρίτιδα;

palames

Το τρίξιμο των δαχτύλων για άλλους είναι μια ανακουφιστική κίνηση ενώ για άλλους μια εκνευριστική  συνήθεια. Προκαλεί προσωρινή εξάρθρωση των όστών, δημιουργεί μια φυσαλίδα και διασπά το θύλακο που περιβάλλει τις αρθρώσεις, γεγονός ποθ δημιουργεί το χαρακτηριστικό θόρυβο. Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική μελέτη που να πιστοποιεί ότι όταν προκαλούμε συνεχώς το τρίξιμο στα δάχτυλά μας κάποια στιγμή θα προκαλέσουμε αρθρίτιδα. Ενδέχεται μακροπρόθεσμα να προκαλέσει μικρή απώλεια της ισχύος της λαβής και να αποδυναμώσει μερικώς τα δάχτυλα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προκαλέι αρθρίτιδα.

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1