Τα κατοικίδια μπορεί να προκαλούν αλλεργία;

allergia zwaΜεγάλο ποσοστό ασθενών με αναπνευστική αλλεργία είναι ευαισθητοποιημένοι στις τρίχες των κατοικίδιων ζώων, κυρίως της γάτας και του σκύλου. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται για τη γάτα στο 38% και για το σκύλο στο 26%. Τα αλλεργιογόνα των ζώων βρίσκονται στο σάλιο και στα περιττώματά τους, και τα εναποθέτουν στο τρίχωμά τους με το γλείψιμο.

Πόσο βλάπτει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

smoking in car 420 420x0

Πόσο βλάπτει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Πρόσφατα η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία εισηγήθηκε τη νομοθετική απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο. Και τούτο γιατί τελευταίες μελέτες απέδειξαν ότι το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι 23 φορές πιο βλαβερό από το κάπνισμα σε ένα μπαρ καπνιστών. Με απλά λόγια, αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ ταξιδεύει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα καπνίζει 23 πακέτα. Ο καπνιστής δηλαδή συνεχίζει να καπνίζει ακόμα και όταν δεν έχει το τσιγάρο στο στόμα του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Βουλή της Αυστραλίας πρόσφατα ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα πακέτα των τσιγάρων θα κυκλοφορούν σε απόχρωση μαύρου χρώματος, ενώ μαζί με την ένδειξη ‘το κάπνισμα π.χ. προκαλεί καρκίνο’ θα υπάρχει και φωτογραφία του καρκίνου του στόματος πάνω στο πακέτο. Στην Αμερική, όχι μόνο απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα κλπ.) αλλά προβλέπεται να τιμωρείται και με πρόστιμο 50 δολαρίων ο καπνιστής.

Είναι άραγε όλα αυτά υπερβολικά; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι η Αυστραλία, η Αγγλία και η Αμερική που έχουν εφαρμόσει την αυστηρότερη αντικαπνιστική πολιτική, είναι οι χώρες που κατάφεραν να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στο ένα τρίτο. Αντίθετα, η χώρα μας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής, με τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε, σε πλήρη παράλυση, απλώς χειροτερεύει συνεχώς τη θέση της από πλευράς επιβίωσης του πληθυσμού της. Από τις πρώτες θέσεις στις οποίες βρισκόταν παγκοσμίως, υποχώρησε στη 15η θέση. Μήπως είναι καιρός κάποιος αρμόδιος επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί για ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

iatronet

Πώς να επιλέξετε φιλικά προς τον διαβήτη γεύματα

iStock 000010934936XSmall

Πώς να επιλέξετε φιλικά προς τον διαβήτη γεύματα. Μπορεί να αποτελεί πρόκληση η επιλογή γευμάτων φιλικών προς τον διαβήτη από μεγάλη λίστα επιλογών σε ένα μενού.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη υποδεικνύει πώς να βρείτε φιλικά γεύματα για τους διαβητικούς:

 • Πάντα να ρωτάτε τι περιέχει ένα πιάτο και πώς έχει παρασκευαστεί.
 • Να ζητάτε τα πιάτα να μην έχουν επιπλέον βούτυρο.
 • Να ζητάτε μικρές μερίδες και να τρώτε αργά.
 • Παραλείψτε τα ντρέσιγκ και επικαλύψεις υψηλών λιπαρών.
 • Επιλέξτε πιάτα που δεν είναι τηγανιτά ή παναρισμένα.
 • Αντικαταστήστε επιλογές υψηλές σε λιπαρά με πιο υγιεινές.
 • Μη φοβάστε να ζητήσετε επιλογές με χαμηλότερες θερμίδες, όπως ξίδι ή ελαιόλαδο.
 • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ.

Γυαλιά Ηλίου: Συμβουλές για τη σωστή επιλογή

victoriabeckham 4-2

Γυαλιά Ηλίου: Συμβουλές για τη σωστή επιλογή

Η αλόγιστη έκθεση των ματιών μας στην υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδεδειγμένα περιορίζει (τουλάχιστον προσωρινά) τη βραδινή όραση και την περιμετρική ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού (οπτικό πεδίο) και ευθύνεται για την αύξηση των νεοπλασιών του δέρματος και των βλεφάρων, των εκφυλιστικών αλλοιώσεων της επιφάνειας του ματιού (στεάτιο και πτερύγιο), κερατοπάθεια droplet, φωτοκερατίτιδα, -τουλάχιστον- φλοιώδη καταρράκτη και την εκδήλωση εκφυλιστικών φωτοχημικών αλλοιώσεων στους φωτοϋποδοχείς και τον αφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (ηλιακή εκφυλιστική ωχροπάθεια).

Σήμερα, λοιπόν, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η προστασία των ματιών με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Βέβαια όλα τα γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Παρακάτω σας μαθαίνουμε πώς να επιλέγετε τα σωστά γυαλιά ηλίου για σας.

Σε τι διαφέρουν τα γυαλιά ηλίου μεταξύ τους;

 • Στο Υλικό Κατασκευής: Οι φακοί με γυαλί και η NTX πολυουρεθάνη είναι άριστοι στην οπτική ποιότητα και ανθεκτικότητα αλλά ακριβοί. Αντίθετα, οι πολυκαρβονικοί και ακρυλικοί φακοί είναι ανάλαφροι και φθηνοί, αλλά χαράζονται εύκολα και η οπτική τους απόδοση και προστασία είναι μειωμένη.
 • Στη Μεθοδολογία Κατασκευής: Η μεθοδολογία των γυαλιών ηλίου συναρτά και το τελικό κόστος τους.
 • Στην Απορροφητικότητα και στις Αποχρώσεις: Ένας φακός μπλε απορροφά περισσότερο το κόκκινο και το πράσινο παρά το μπλε χρώμα και επηρεάζει τη χρωματική αντίληψη κατά την οδήγηση. Πρασινωπά κρύσταλλα είναι ακατάλληλα για ασθενείς με πρωτανωμαλία, δηλαδή την κληρονομική ανωμαλία της αντίληψης του κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πρέπει να επιλέγουν καστανόχρωμα γυαλιά. Η απορροφητικότητα βέβαια είναι ανάλογη και της χρήσης. Οι κίτρινοι φακοί επιλέγονται για χρήση στο χιόνι (σε κακές καιρικές συνθήκες), ενώ οι ροζ φακοί είναι κατάλληλοι για οδήγηση και βελτιώνουν την ευαισθησία αντίθεσης άρα και την οπτική μας ευκρίνεια σε ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (συννεφιά). Γενικά θα πρέπει να προτιμώνται για γενική χρήση από υγιείς χρήστες τα χρώματα καφέ, γκρι και πράσινο.

Τύποι φακών που παράγονται από τη βιομηχανία οπτικών προϊόντων

 • Οι φωτοχρωματικοί φακοί. Σκουραίνουν σταδιακά με μέγιστη απόδοση στα 20-40 λεπτά, χαράσσονται εύκολα και έχουν μειωμένη απόδοση στην οδήγηση όπου οι πιθανοί χρωματισμοί είναι περιορισμένοι.
 • Οι πολωτικοί φακοί ( Polaroid). Έχουν το χρώμα και τα χαρακτηριστικά UV απορροφητικότητας του υλικού κατασκευής τους και σταματούν τη δίοδο ακτινών από αντανακλάσεις.
 • Οι κατοπτρικοί φακοί. Αντανακλούν την ακτινοβολία.
 • Οι φακοί ‘μελανίνης’. Προστατεύουν απ’ το ορατό φως υψηλής ενέργειας (κοντά στην υπεριώδη ακτινοβολία) που προκαλεί την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δεν επηρεάζουν τη χρωματική αντίληψη.

Μικρά Μυστικά για τη σωστή επιλογή του ιδανικού γυαλιού ηλίου

Για να θεωρηθεί ένα ζευγάρι γιαλιών ηλίου ιδανικό, θα πρέπει να έχει:

 • Πιστοποίηση ποιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ένδειξη CE mark).
 • Πιστοποίηση ποιότητας απορροφητικότητας φακών από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB) με αυτοκόλλητο UV προστασίας 100%. Τυπικά η απορροφητικότητα θα πρέπει να είναι το λιγότερο 85%, ενώ για τους ηλικιωμένους χρήστες και λόγω της μικρότερης διαμέτρου της κόρης χρειάζονται γυαλιά μικρότερης απορροφητικότητας.
 • Υλικό και χρωματισμός κρυστάλλων ίδιο και για τα δύο μάτια.
 • Φακούς άθραυστους.

Επιπλέον, θα πρέπει να

 • Μην παρεμποδίζεται η χρωματική αντίληψη των χρηστών (ιδιαιτέρα κατά την οδήγηση).
 • Μη μειώνουν την οπτική ευκρίνεια.
 • Να επιλέγεται η κατηγορία των φακών ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου κατοικούμε. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η κατηγορία 3 είναι η ενδεδειγμένη. Στα μεγάλα υψόμετρα με πολύ έντονη ηλιοφάνεια συστήνεται η κατηγορία 4.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα γυαλιά ηλίου εκτός από αισθητικά ωραία και οικονομικά θα πρέπει να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία για την υγεία και φροντίδα των ματιών μας.

iatronet

Η απάντηση στον πόνο του αυχένα

Neck-Back-Pain-Photo


Η απάντηση στον πόνο του αυχένα

Η αυχενική δισκοκήλη ταλαιπωρεί ένα µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού απειλώντας την ποιότητα της ζωής του. Μια νέα χειρουργική µέθοδος όµως έρχεται να δώσει τη λύση.

Ο επίµονος πόνος στον αυχένα που συνήθως δεν ανταποκρίνεται στη φαρµακευτική αγωγή έχει αποτέλεσµα την κακή ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και την αποχή τους από την εργασία, τις καθηµερινές τους συνήθειες κ.λπ. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, και µάλιστα όχι σπάνιες όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια, µπορεί να δηµιουργήσει και σηµαντικές νευρολογικές βλάβες. Πώς µπορεί να αντιµετωπιστεί;

 

Η λύση στο χειρουργείο

Λόγω της αδυναµίας της φαρµακευτικής αγωγής αλλά και των υπόλοιπων συντηρητικών θεραπευτικών µέσων να ανταποκριθούν στο πρόβληµα, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν και εφαρµόστηκαν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επίλυση της αυχενικής δισκοκήλης. Οι κυριότερες από αυτές είναι η αντικατάσταση δίσκου µε οστικό αυτοµόσχευµα ή αλλοµόσχευµα και επιπρόσθετη, αν χρειάζεται, σπονδυλοδεσία (ενοποίηση των σπονδύλων) µε πλάκα και βίδες. Μια νέα τεχνική όµως έχει διαπιστωθεί τελευταία ότι έχει πολύ καλά αποτελέσµατα: η τοποθέτηση τεχνητού δίσκου τύπου NUNEC. Η τεχνική είναι µικροχειρουργική (εκτελείται µε χειρουργικό µικροσκόπιο) και, µε τη βοήθεια της ροµποτικής, φτάνει σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσµατικότητας.

 

Πολλά τα πλεονεκτήµατα

Ο τεχνητός δίσκος τύπου NUNEC κατασκευάζεται από ένα υλικό πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισµό και βοηθάει στην ανακατασκευή καθώς και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Έτσι εξασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση γύρω από το επίπεδο που έχει τοποθετηθεί, κάτι που δεν επιτυγχάνεται µε τις άλλες τεχνικές. Επίσης, µετά την επέµβαση δεν γίνεται χρήση του αυχενικού κολάρου, σε αντίθεση µε τις άλλες τεχνικές στις οποίες είναι απαραίτητο για 2 µε 3 µήνες.

Σε 15 µέρες οι ασθενείς µε ελαφρά προεγχειρητική κλινική εικόνα µπορούν να επιστρέψουν στην καθηµερινότητά τους, ενώ οι άλλες χειρουργικές τεχνικές απαιτούν τουλάχιστον 3 µήνες αποχή από την εργασία κ.λπ. προκειµένου να επιτευχθεί η σπονδυλοδεσία.


                                                                                                           myworld.gr 

Evexia-Banner-peristeri
koumpi p-peristeri
koumpi p-aigaleo
koumpi p-xaidari
koumpi p-ilion
koumpi p-petroupoli
koumpi p-nikaia
Metrocity banner1